Reductie Labia Minora

Verslappen en/of uitzakken van de kleine schaamlippen:
Het verslappen en/of uitzakken van de kleine schaamlippen kan voor veel vrouwen hinderlijk zijn. Het kan klachten veroorzaken bij fietsen, sporten en seksueel contact. Ook kan het uiterlijk aspect erg storend zijn. Uitgezakte en verslapte kleine schaamlippen kunnen veroorzaakt worden door zwangerschappen doch het kan ook aangeboren zijn.

De gang van zaken:
De behandeling kan geschieden zowel onder lokale anesthesie als onder algehele narcose. Zodra de arts heeft besloten dat u voor een operatie in aanmerking komt, kunt u zich laten inschrijven bij de receptie.

Voorbereiding:

 • Zorg voor voldoende nachtrust in de nacht voor de operatie.
 • Indien u algehele narcose krijgt, dient u als u ’s morgens geholpen wordt nuchter naar de Reinaert Kliniek te komen. D.w.z. dat u vanaf 24.00 uur in de nacht voorafgaande aan de operatie nietmeer mag eten, drinken en roken. Indien u lokale anesthesie krijgt of indien u ’s middags geholpen wordt mag u tot 07.00 uur een licht ontbijt gebruiken. D.w.z. een droog beschuitje met thee, water of appelsap (geen melkproducten en geen koffie).
 • Een klein slokje water om medicijnen in te nemen of tanden te poetsen is toegestaan.
 • Houdt u zich voor, tijdens en na de operatie zo veel mogelijk aan de aanwijzingen van het aanwezige deskundige team die voor u het verblijf in onze kliniek zo aangenaam mogelijk maken. Aarzel niet om vragen te stellen. Geef eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld koorts, verkoudheid of wondjes) op de dag voor de ingreep aan ons door.

Voor de operatie:

 • Het is van belang dat u de plastisch chirurg op de hoogte stelt van eventuele vroeger doorgemaakte ziekten en/of de medicatie die u op het moment gebruikt.
 • Het gebruik van antistollingstabletten of medicijnen die invloed hebben op de bloedingstijd (bijvoorbeeld Aspirine, Acetylsalicylzuur, Acetosal, Voltaren, Diclofenac, Brufen, Nurofen, Naproxen, Naprosine) dient u minstens 1 week voor de operatie te stoppen.

 

De operatie:
De behandeling bestaat uit het reduceren c.q. verkleinen van het overtollige en verslapte weefsel. Na het verdoven wordt het overtollige weefsel met een fijn elektrisch naaldje verwijderd. Hierna wordt zorgvuldige bloedstelping uitgevoerd daar anders forse zwellingen en bloeduitstortingen kunnen ontstaan. Na de bloedstelping wordt de wond met fijne onderhuidse hechtingen gesloten. Deze onderhuidse hechtingen verteren vanzelf en dienen niet verwijderd te worden.

Na de operatie:
Na de operatie dient het wondgebied gekoeld te worden om verdere zwelling en eventuele blauwe plekken te vermijden. Tevens dient na de operatie gedurende 2 weken 1 maal daags een warm zitbad met zeepoplossing te worden uitgevoerd (bijvoorbeeld Badedas). Ook mag er de eerste 2 weken geen sportactiviteiten worden uitgevoerd en ook mag er geen seksueel contact zijn. Daarna wordt de wond door de plastisch chirurg bekeken. Meestal is dan volledige genezing opgetreden.

Resultaten:
Over het algemeen zullen de klachten verdwijnen en zal de patiënt over het resultaat zeer tevreden zijn.

Mogelijke complicaties:
In zeldzame gevallen kunnen bloeduitstortingen of wondinfectie optreden. Ook kan soms vertraagde wondgenezing optreden. Uw plastisch chirurg zal u adviseren en begeleiden als deze complicaties zouden optreden.

Begeleiding:
Het is mogelijk dat 1 begeleider meegaat op de dag van de operatie. Deze begeleidende persoon mag direct na de operatie op de afdeling bij u aanwezig zijn.

Overige informatie:

 • Trek makkelijke kleding aan. U krijgt van ons een OK-hemd aan voor de operatie.
 • Het is mogelijk kleding op te bergen in een kast.
 • Op de dag van de operatie mag u geen nagellak of make-up gebruiken. Het is raadzaam om sieraden thuis te laten en piercings indien mogelijk te verwijderen.
 • Als er bijzonderheden zijn op de dag van de operatie (bijvoorbeeld koorts), geef dit dan vooraf door aan de arts.
 • Na de operatie kunt u niet zelf terugrijden naar huis! Laat u door iemand ophalen.

 

BACK