Oogledencorrectie

Uitgezakte oogleden – Wallen onder de ogen:
Door het verouderingsproces van de huid van de oogleden en de onderliggende lagen kunnen de oogleden gaan uitzakken. Hierdoor ontstaat er rimpeling, plooivorming en vorming van de zogenaamde “wallen” in de oogleden. Wanneer de bovenoogleden uitzakken kan de plooi in de huid op de wimpers drukken en soms over de wimpers heen hangen. Vaak ontstaat aan de binnenkant van het bovenooglid een kleine wal. Het effect hiervan is dat men ouder en minder aantrekkelijk uitziet. In ernstige gevallen krijgt men een zwaar en moe gevoel in de ogen, een verschijnsel dat vooral ’s avonds optreedt. In de onderoogleden ontwikkelen zich ten gevolge van het verouderingsproces vaak wallen. Deze ontstaan door uitzakking van het vet dat zich rond de oogbal bevindt. Het gevolg is dat men een vermoeid of niet uitgeslapen uiterlijk krijgt. Wallen in de onderoogleden kunnen ook op jonge leeftijd ontstaan, meestal door familiale aanleg. Het verouderingsproces van de huid in het algemeen is erg individueel verschillend. Door de jaren verliest de huid haar elasticiteit, wordt dunner en meer gerimpeld. Een factor die het verouderingsproces versnelt is de langdurige blootstelling aan zonlicht.

Voorbereiding:

 • Zorg voor voldoende nachtrust in de nacht voor de operatie.
 • Als u ’s morgens in onze kliniek geholpen wordt dient u nuchter te zijn. D.w.z. dat u vanaf 24.00 in de nacht voorafgaande aan de operatie niet meer mag eten, drinken en roken. •    Als u ’s middags in onze kliniek geholpen wordt, mag u ’s morgens tot 07.00 uur nog een licht ontbijt gebruiken. D.w.z. een droog beschuitje met thee, water of appelsap (geen melkproducten en geen koffie). Een klein slokje water om medicijnen in te nemen is toegestaan.
 • Houdt u zich voor, tijdens en na de operatie zo veel mogelijk aan de aanwijzingen van het aanwezige deskundige team die voor u het verblijf in onze kliniek zo aangenaam mogelijk maken. Aarzel niet om vragen te stellen. Geef eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld koorts, verkoudheid of wondjes) op de dag voor de ingreep aan ons door.

 

Voor de operatie:

 • Het is van belang dat u de plastisch chirurg op de hoogte stelt van eventuele vroeger doorgemaakte ziekten en/of de medicatie die u op het moment gebruikt.
 • Het gebruik van antistollingstabletten of medicijnen die invloed hebben op de bloedingstijd (bijvoorbeeld Aspirine, Acetylsalicylzuur, Acetosal, Voltaren, Diclofenac, Brufen, Nurofen, Naproxen, Naprosine) dient u minstens 1 week voor de operatie te stoppen.

 

De verdoving:
In de regel wordt de operatie uitgevoerd in dagverpleging. De operatie wordt bij voorkeur uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Voor de operatie krijgt u dan een of meerdere kalmeringstabletten. De plaatselijke verdoving bestaat uit het inspuiten van een verdovingsvloeistof met een fijn naaldje in de oogleden. Deze inspuiting is het enige moment waarop u enige pijn zult ondervinden. Wanneer u daarna nog pijn voelt, dient u dit aan de specialist te melden. In uitzonderlijke gevallen wordt onder narcose geopereerd.

De operatie:
In eerste instantie wordt een gedeelte van de huid van de oogleden verwijderd. Indien nodig wordt ook een klein gedeelte van het vet dat zich rond de oogbol bevindt verwijderd. Met een fijn instrumentje worden de bloedvaten dichtgebrand en worden spier en huid weer gehecht. De littekens worden zo goed mogelijk in de huidlijnen gelegd. Na de operatie worden kleine elastische pleistertjes op de oogleden geplakt om de zwelling tegen te gaan.

Na de operatie:
Om de zwelling na de operatie zo veel mogelijk te vermijden dient u zich gedurende 1 week aan de volgende richtlijnen te houden:

 • Niet bukken
 • Op 2 kussens slapen
 • Niet op de zij slapen
 • Veel rusten
 • Geen werkzaamheden verrichten
 • Steri-strips laten zitten

De eerste 24 uur kunnen de oogleden pijnlijk zijn. Hiervoor krijgt u een recept voor pijnstillers mee van de verpleegkundige van de afdeling. Tevens kunt u enkele dagen last hebben van tranende ogen en overgevoeligheid voor scherp licht. In sommige gevallen zullen de ogen direct na de operatie niet volledig sluiten. Dit zal geleidelijk vanzelf verbeteren. Bij sommige patiënten zal de plastisch chirurg oogzalf voorschrijven. Door het gebruik hiervan kan het zicht wazig worden. Geringe zwelling en blauwe verkleuring treedt bijna altijd op en is derhalve geen reden tot ongerustheid.
Indien u echter last hebt van ernstige zwelling en ernstige blauwe verkleuring, veel pijn en een strak gevoel in het oog dient u onmiddellijk contact op te nemen met de Reinaert Kliniek.
Om de operatie voor de buitenwereld enigszins te verbergen, kunt u een zonnebril dragen. Na een week worden de hechtingen tijdens het spreekuur op de polikliniek verwijderd. Hierna zal de resterende verkleuring en/of zwelling geleidelijk verminderen. Na 2 weken mag u oogmake-up gebruiken. In sommige gevallen kan de zwelling nog enige tijd zichtbaar blijven. In dat geval zal de plastisch chirurg u instructies geven hoe u de oogleden kunt masseren.
Resultaten:
Het verdwijnen van de huidplooien, rimpels en wallen heeft tot gevolg dat u er jonger en aantrekkelijker uitziet. Het bereiken van het eindresultaat duurt echter enkele weken en soms zelfs enkele maanden. Ook is het niet altijd mogelijk alle rimpels en plooien volledig te verwijderen. Vooral naast de buitenhoek van het oog zullen de plooitjes verminderen, doch niet altijd volledig verdwijnen. In het begin zijn de littekens zichtbaar als een roze lijn en voelbaar als een harde streng. Zowel de roodheid als de verharding zullen geleidelijk verdwijnen. Het verouderingsproces van de huid wordt door een operatie echter niet stopgezet! Hoelang een oogledencorrectie verbetering oplevert is niet met zekerheid te zeggen, aangezien dit per patiënt sterk wisselt. Gemiddeld rekent men op 5 jaar of langer. Hierna is opnieuw een operatie mogelijk indien u dit wenst.

Mogelijke complicaties:
Ondanks het feit dat de plastisch chirurg alle voorzorgsmaatregelen neemt om complicaties te vermijden, kunnen zich na elke operatie complicaties voordoen. Deze bestaan vooral uit nabloeding, infectie en ongewenste litteken-of bindweefselvorming. Hierdoor kan het uiteindelijke operatieresultaat negatief worden beïnvloed. Bij oogledencorrecties komen deze complicaties zelden voor. Indien u de richtlijnen nauwkeurig volgt, zal de kans op complicaties minimaal zijn.

Begeleiding:
Het is mogelijk dat 1 begeleider meegaat op de dag van de operatie. Deze begeleidende persoon mag direct na de ingreep op de uitslaapzaal aanwezig zijn.

Overige informatie:

 • Trek makkelijke kleding aan. U krijgt van ons een OK-hemd aan voor de operatie.
 • Het is mogelijk kleding op te bergen in een afsluitbare kast.
 • Op de dag van de operatie mag u geen nagellak of make-up gebruiken. Het is raadzaam om sieraden thuis te laten en piercings indien mogelijk te verwijderen.
 • Als er bijzonderheden zijn op de dag van de operatie (bijvoorbeeld koorts), geef dit dan vooraf door aan de arts.
 • Na de operatie kunt u niet zelf terugrijden naar huis! Laat u door iemand ophalen.
BACK