Dijlift

Frictie tussen de dijen:
Het kan voorkomen dat de huid van de dijen slap en rimpelig wordt. Ook kan het zijn dat vetweefsel aan de binnenkant van de dij slap wordt en uitzakt, waardoor er frictie tussen de dijen ontstaat. In deze gevallen kan men een dijlift uitvoeren (dermolipectomie van de dijen). Bij deze operatie wordt de overtollig huid verwijderd en de resterende huid opgespannen. Bij overmatig vetweefsel worden zowel de huid als het vet verwijderd en het resterende vet en de huid van de dij opgespannen.

De gang van zaken:
Een dijlift wordt meestal onder narcose uitgevoerd. U wordt hiervoor meestal 1 nacht, soms meerdere nachten opgenomen.

Voorbereiding:

 • Zorg voor voldoende nachtrust in de nacht voor de operatie.
 • De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Het is daarom noodzakelijk dat u indien u ’s morgens geholpen wordt u nuchter naar de Reinaert Kliniek dient te komen. D.w.z. dat u vanaf 24.00 in de nacht voorafgaande aan de operatie niet meer mag eten, drinken en roken. Indien u ’s middags geholpen wordt mag u tot 07.00 uur een licht ontbijt gebruiken. D.w.z. een droog beschuitje met thee, water of appelsap (geen melkproducten en geen koffie).
 • Een klein slokje water om medicijnen in te nemen of tanden te poetsen is toegestaan.
 • Houdt u zich voor, tijdens en na de operatie zo veel mogelijk aan de aanwijzingen van het aanwezige deskundige team die voor u het verblijf in onze kliniek zo aangenaam mogelijk maken. Aarzel niet om vragen te stellen. Geef eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld koorts, verkoudheid of wondjes) op de dag voor de ingreep aan ons door.

 

Voor de operatie:

 • Het is van belang dat u de plastisch chirurg op de hoogte stelt van eventuele vroeger doorgemaakte ziekten en/of de medicatie die u op het moment gebruikt.
 • Het gebruik van antistollingstabletten of medicijnen die invloed hebben op de bloedingstijd (bijvoorbeeld Aspirine, Acetylsalicylzuur, Acetosal, Voltaren, Diclofenac, Brufen, Nurofen, Naproxen, Naprosine) dient u minstens 1 week voor de operatie te stoppen.

 

De operatie:
Bij een geringe dijlift kan worden volstaan met een litteken in de liesplooi. In de meeste gevallen is dit echter niet voldoende en wordt de huid zowel in verticale als in horizontale richting opgespannen. Op deze manier ontstaat er zowel in de liesplooi als aan de binnenkant van de dij een litteken. Zonodig kan het litteken tot bij de knie of in sommige gevallen tot voorbij de knie lopen. Het litteken wordt zoveel mogelijk aan de binnenkant van de dij geplaatst, zodat het later minder opvalt. Nadat het overtollig weefsel verwijderd is, wordt de resterende huid in diverse lagen met onderhuidse hechtingen gesloten. Als laatste wordt er een zuigdrainage aangebracht en krijgt u een strakke elastische broek aan. Deze elastische broek dient u zelf aan te schaffen (u kunt deze in de Reinaert Kliniek kopen) en op de dag van de ingreep mee te nemen.

Na de operatie:
Na een geringe dijlift kunt u na 1 of 2 dagen weer rondlopen met de elastische broek aan. Bij een uitgebreide dijlift kan het zijn dat u 3 of 4 dagen in bed moet blijven. In dit laatste geval krijgt u ook enkele spuitjes tegen trombose. De wondgenezing duurt ongeveer 2 weken, soms iets langer. Bij onderhuidse hechtingen worden een aantal kleine hechtpleisters op de wond aangebracht. De pleisters worden na 2 weken verwijderd. Eventuele geknoopte hechtingen dienen ook na ongeveer 2 weken te worden verwijderd. De elastische broek dient u 4 weken lang dag en nacht te dragen, daarna nog 2 weken alleen overdag.

Resultaten:
In de meeste gevallen zal een bevredigend resultaat ontstaan. De dij zal echter waarschijnlijk niet zo strak zijn als men misschien had gehoopt of verwacht. De huid mag namelijk niet te strak worden gehecht, anders is de kans groot dat de wond weer opengaat (wonddehiscentie). Hierdoor ontstaan brede, minder fraaie littekens. Het litteken zal nooit geheel onzichtbaar worden, maar kan wel met behulp van speciale littekenpleisters, vervagen. In sommige gevallen kan er tijdelijk oedeem (vochtophopingen) in de enkels en voeten optreden. In dit geval zal u tijdelijk elastische zwachtels moeten dragen.

Mogelijke complicaties:
Alhoewel de plastisch chirurg zijn uiterste best zal doen complicaties te vermijden, kunnen deze zich na elke operatie voordoen. Voorkomende complicaties zijn infecties, bloeduitstortingen en een slechte wondgenezing. Door deze complicaties kan het eindresultaat in negatieve zin beïnvloed worden.

 • Bij infectie zal de specialist u behandelen met antibiotica en zonodig de wond draineren.
 • Bloeduitstorting komt weinig voor, aangezien er na de operatie een zuigdrainage wordt aangebracht. Eventuele blauwe plekken zijn onschuldig en verdwijnen snel.
 • Slechte wondgenezing kan ontstaan ten gevolge van een infectie of eventuele vetnecrose. Vetnecrose is het gedeeltelijk afsterven van vetcellen door gebrek aan bloedcirculatie. Bij vertraagde wondgenezing zal de periode van rust verlengd worden.
 • Littekens kunnen dik en hobbelig worden (littekenhypertrofie). Littekenhypertrofie kan met behulp van speciale littekenpleisters behandeld worden. In het ergste geval kan een littekenrevisie uitgevoerd worden.

 

Begeleiding:
Het is mogelijk dat 1 begeleider meegaat op de dag van de operatie. Deze begeleidende persoon mag direct na de ingreep op de uitslaapzaal aanwezig zijn.

Overige informatie:

 • Trek makkelijke kleding aan. U krijgt van ons een OK-hemd aan voor de operatie.
 • Het is mogelijk kleding op te bergen in een afsluitbare kast.
 • Op de dag van de operatie mag u geen nagellak of make-up gebruiken. Het is raadzaam om sieraden thuis te laten en piercings indien mogelijk te verwijderen.
 • Als er bijzonderheden zijn op de dag van de operatie (bijvoorbeeld koorts), geef dit dan vooraf door aan de arts.
 • Na de operatie kunt u niet zelf terugrijden naar huis! Laat u door iemand ophalen.
BACK