Buikwandcorrectie

Algemeen:
Een buikwandcorrectie is een geschikte ingreep als uw buikwand slap is geworden door gewichtsverlies of ten gevolge van één of meerdere zwangerschappen. Voor vrouwen met littekens onder het navelgebied, vooral striae, kan deze ingreep ook een uitkomst bieden. De buikwandcorrectie moet niet worden gezien als een mogelijkheid om extra gewicht kwijt te raken. Mocht u als vrouw nog een kinderwens hebben of overwegen een behoorlijk aantal kilo’s af te vallen, dan is het raadzaam om met uw plastisch chirurg te overleggen of een buikwandcorrectie voor u de juiste behandeling is.

Onderzoek:
Tijdens het consult overlegt u uitgebreid met de plastisch chirurg uw wensen ten aanzien van de correctie van uw buik. Uw buik wordt gecontroleerd op de hoeveelheid vetweefsel, de stevigheid van de buikwandspieren en de elasticiteit van de huid. De plastisch chirurg vertelt u welke techniek zal worden toegepast en wat u van de ingreep kunt verwachten.

Voorbereiding:

 • Zorg voor voldoende nachtrust in de nacht voor de operatie.
 • Als u ’s morgens in onze kliniek geholpen wordt dient u nuchter te zijn. D.w.z. dat u vanaf 24.00 in de nacht voorafgaande aan de operatie niet meer mag eten, drinken en roken.
 • Als u ’s middags in onze kliniek geholpen wordt, mag u ’s morgens tot 07.00 uur nog een licht ontbijt gebruiken. D.w.z. een droog beschuitje met thee, water of appelsap (geen melkproducten). Een klein slokje water om medicijnen in te nemen is toegestaan.
 • Houdt u zich voor, tijdens en na de operatie zo veel mogelijk aan de aanwijzingen van het aanwezige deskundige team die voor u het verblijf in onze kliniek zo aangenaam mogelijk maken. Aarzel niet om vragen te stellen. Geef eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld koorts, verkoudheid of wondjes) op de dag voor de ingreep aan ons door.

De operatie zelf:
De ingreep, die ongeveer twee uur in beslag neemt, wordt onder algehele narcose verricht. De plastisch chirurg neemt voor de behandeling nogmaals de procedure met u door en hij maakt een tekening op uw buik om het operatiegebied nauwkeurig te markeren. Vervolgens maakt hij een snede in uw onderbuik. Doorgaans is dit een horizontale snede net boven uw schaambeen en dus onder de bikinilijn. Hoe groot deze is, hangt af van de hoeveelheid weefsel die hij moet verwijderen. Moet er ook losse huid boven de navel verwijderd worden, dan plaatst de plastisch chirurg een tweede snede rondom uw navel. Hij kan dan de huid boven uw navel naar beneden halen en de overtollige hoeveelheid huid verwijderen. Uw navel wordt op de oorspronkelijke plaats opnieuw gehecht. De plastisch chirurg dekt het operatiegebied af met elastisch verband, waarna u een korset om krijgt dat precies op uw maat is gemaakt.

Na de operatie:

 • In de uitslaapkamer wordt u verzorgd door gediplomeerde verpleegkundigen.
 • Als u zich daartoe in staat voelt, kunt u naar huis. Na de operatie kunt u niet zelf terugrijden naar huis! Laat u door iemand ophalen.
 • Na twee weken komt u op controle. Wij adviseren u het korset tot vier weken na de ingreep te dragen.
 • Lichamelijke inspanning kunt u gedurende die periode het beste achterwege laten. Wanneer u weer aan het werk kunt, hangt af van de aard van de werkzaamheden. U kunt dit tijdens het consult met de plastisch chirurg bespreken.
 • Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts moet u contact opnemen met de Reinaert Kliniek.

 

Mogelijke complicaties en risico’s:
Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Eventuele complicaties die kunnen optreden zijn een bloeduitstorting of problemen met de wondgenezing. Onder in de buikhuid ontstaat een gevoelloze plek. Deze wordt gaandeweg kleiner doordat het gevoel langzaam terugkeert.

Overige informatie:

 • Trek makkelijke kleding aan. U krijgt van ons een OK-hemd aan voor de operatie.
 • Het is mogelijk kleding op te bergen in een afsluitbare kast.
 • Op de dag van de operatie mag u geen nagellak of make-up gebruiken. Het is raadzaam om sieraden thuis te laten en piercings
  indien mogelijk te verwijderen.
 • Als er bijzonderheden zijn op de dag van de operatie (bijvoorbeeld koorts), geef dit dan vooraf door aan de arts.
 • Na de operatie kunt u niet zelf terugrijden naar huis! Laat u door iemand ophalen.

 

Tot slot:
Een buikwandcorrectie is een frequent uitgevoerde ingreep. Velen zijn tevreden over de resultaten, maar toch kan er soms wat te wensen over blijven. U wordt naar beste kunnen behandeld, maar er kan geen garantie gegeven worden op een goed resultaat of voor een ongestoord verloop. Wij hebben u hierboven de belangrijkste informatie gegeven over een buikwandcorrectie. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan kunt u met de Reinaert Kliniek contact opnemen. Wij zijn u graag van dienst!

BACK