Bovenarmlift

Bovenarmen slap en rimpelig:
Het kan voorkomen dat de huid en het vet van de bovenarm erg slap en rimpelig worden. Meestal is dit een gevolg van vermagering. In sommige gevallen is het een normaal verouderingsproces van het weefsel. Het kan ook voorkomen dat de bovenarmen dusdanig veel vetweefsel bevatten dat ze slap gaan hangen. In al deze gevallen kan een bovenarmlift worden uitgevoerd.

De gang van zaken:
Voor een bovenarmlift wordt u 1 dag opgenomen. De operatie gebeurt meestal onder narcose.

Voorbereiding:

 • Zorg voor voldoende nachtrust in de nacht voor de operatie.
 • Als u onder plaatselijke verdoving geholpen wordt, mag u op de dag van de opname tot 07.00 uur ’s morgens een licht ontbijt gebruiken. D.w.z. een droog beschuitje met thee, water of appelsap (geen melkproducten en geen koffie).
 • Als u algehele narcose krijgt, dient u als u ’s morgens geholpen wordt nuchter naar de Reinaert Kliniek te komen. D.w.z. dat u vanaf 24.00 in de nacht voorafgaande aan de operatie niet meer mag eten, drinken en roken. Indien u ’s middags geholpen wordt mag u tot 07.00 uur een licht ontbijt gebruiken. D.w.z. een droog beschuitje met thee, water of appelsap (geen melkproducten en geen koffie).
 • Een klein slokje water om medicijnen in te nemen of tanden te poetsen is toegestaan.
 • Houdt u zich voor, tijdens en na de operatie zo veel mogelijk aan de aanwijzingen van het aanwezige deskundige team die voor u het verblijf in onze kliniek zo aangenaam mogelijk maken. Aarzel niet om vragen te stellen. Geef eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld koorts, verkoudheid of wondjes) op de dag voor de ingreep aan ons door.

Voor de operatie:

 • Als de ingreep onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, krijgt u op de afdeling een kalmeringstablet.
 • Het is van belang dat u de plastisch chirurg op de hoogte stelt van eventuele vroeger doorgemaakte ziekten en/of de medicatie die u op het moment gebruikt.
 • Het gebruik van antistollingstabletten of medicijnen die invloed hebben op de bloedingstijd (bijvoorbeeld Aspirine, Acetylsalicylzuur, Acetosal, Voltaren, Diclofenac, Brufen, Nurofen, Naproxen, Naprosine) dient u minstens 1 week voor de operatie te stoppen.

De operatie:
Als de bovenarm niet zo heel slap en rimpelig is, kan operatieve correctie worden uitgevoerd door de huid op te spannen en in de oksel te hechten. In de meeste gevallen zal de huid echter in twee richtingen opgespannen moeten worden, waardoor er tussen de elleboog en de oksel een lang S- vormig litteken ontstaat. Het litteken wordt aan de binnenkant van de bovenarm gelegd, zodat dit later minder opvalt. Indien nodig, wordt tijdens dezelfde operatie overmatig vet verwijderd. De huid wordt met onderhuidse hechtingen gehecht en dichtgeplakt met hechtpleisters. Er wordt tevens een drainage aangelegd om wondvocht en bloed weg te zuigen.

Na de operatie:
Na de operatie krijgt u een soort strakke elastische maillot om uw bovenarmen. Deze dient u gedurende 4 weken dag en nacht te dragen en daarna nog 2 weken alleen overdag. De eerste 2 weken na de operatie dient u zo weinig mogelijk met uw armen te bewegen. U mag niet sporten, noch zwaar lichamelijk werk verrichten. De wondgenezing duurt ongeveer 2 weken. Daarna mag u beginnen met licht werk. Zwaar werk en sport mag u na 4 tot 6 weken uitvoeren. Om een zo mooi mogelijk litteken te verkrijgen, zal vanaf de 3e week een speciaal littekenpleister worden aangebracht. Hoe het litteken er uiteindelijk uit komt te zien, is per persoon verschillend.

Resultaten:
De operatie geeft bij de meeste mensen een bevredigend resultaat. Het is belangrijk te weten dat de huid niet te strak mag worden gehecht, omdat anders de wond mogelijk maar langzaam geneest en er brede littekens kunnen ontstaan.

Mogelijke complicaties:
Alhoewel de plastisch chirurg zijn uiterste best zal doen complicaties te vermijden, kunnen deze zich na elke operatie voordoen.
Voorkomende complicaties zijn:

 • Bloeduitstortingen: om bloeduitstorting te vermijden wordt een zuigdrainage na de operatie aangebracht.
 • Een slechte of vertraagde wondgenezing: een slechte of vertraagde wondgenezing kan ontstaan als gevolg van een infectie, te strakke huidhechting of vetnecrose. Vetnecrose is het gedeeltelijk afsterven van vetcellen door gebrek aan bloedcirculatie.
 • Infecties: infecties komen bij deze operatie zelden voor.

Begeleiding:

 • Het is mogelijk dat 1 begeleider meegaat op de dag van de operatie. Deze begeleidende persoon mag direct na de ingreep op de uitslaapzaal aanwezig zijn.
 • Trek makkelijke kleding aan. U krijgt van ons een OK-hemd aan voor de operatie.
 • Het is mogelijk kleding op te bergen in een afsluitbare kast.
 • Op de dag van de operatie mag u geen nagellak of make-up gebruiken. Het is raadzaam om sieraden thuis te laten en piercings indien mogelijk te verwijderen.
 • Als er bijzonderheden zijn op de dag van de operatie (bijvoorbeeld koorts), geef dit dan vooraf door aan de arts.
 • Na de operatie kunt u niet zelf terugrijden naar huis! Laat u door iemand ophalen.
BACK