Borstverkleining

Te grote of te zware borsten:
Vroeg in de puberteit begint de borstontwikkeling. Deze wordt in gang gezet door een verhoging van de concentratie van vrouwelijke hormonen in het bloed. Waarom bij sommige meisjes de borsten klein blijven en bij andere groter worden, heeft vooral te maken met de gevoeligheid van de aanleg van de borst voor vrouwelijke hormonen. Ook hangt dit af van individuele en erfelijke factoren. De borst bestaat gedeeltelijk uit klierweefsel en gedeeltelijk uit vetweefsel. Bij te dikke vrouwen is het percentage vetweefsel in de borst in verhouding veel groter dan het percentage klierweefsel. Het is moeilijk te bepalen wat de normale of ideale grootte van de borst is. Dit hangt sterk af van de lichaamsbouw en de persoonlijke voorkeur van de vrouw. In Europa wordt bij een normale lichaamsbouw over het algemeen een B-cup als normaal beschouwd, doch veel vrouwen zullen zich prettiger voelen met een C-cup. Te grote en te zware borsten kunnen psychische en emotionele problemen veroorzaken en in ernstige gevallen ook lichamelijke problemen. Psychische problemen ontstaan vooral in de zomer bij het dragen van
lichte kleding, badpak of bikini. De zware borsten vallen dan meer op en de vrouw heeft eerder het gevoel “bekeken” te worden. Lichamelijke problemen kunnen op diverse manieren veroorzaakt worden. Doordat de borsten als het ware aan de schouders hangen, kunnen er nek-, schouder- en rugpijnen ontstaan. Vrouwen gaan vaak met voorovergebogen schouders lopen, soms om de borsten als het ware te verbergen, doch meestal onbewust door het gewicht van de borsten. Hierdoor ontstaat een slechte lichaamshouding. Bij gymnastiek, fitness of gelijk welke sportactiviteit kunnen er problemen ontstaan, wanneer de te zware borsten in de weg zitten of op een storende wijze heen en weer bewegen. Tenslotte ontstaan er vaak diepe insnoeringen in de schouders ten gevolge van de bandjes van de BH.

De gang van zaken:
De operatie gebeurt onder algehele narcose met klinische opname. Zodra de arts heeft besloten dat u voor een operatie in aanmerking komt, kunt u zich laten inschrijven bij de receptie. Wanneer u binnen korte tijd een zwangerschap gepland heeft, dient de operatie te worden uitgesteld tot na de bevalling.

Voorbereiding:

 • Zorg voor voldoende nachtrust in de nacht voor de operatie.
 • Omdat u algehele narcose krijgt, dient u als u ’s morgens geholpen wordt nuchter naar de Reinaert Kliniek te komen. D.w.z. dat u vanaf 24.00 in de nacht voorafgaande aan de operatie niet meer mag eten, drinken en roken. Indien u ’s middags geholpen wordt mag u tot 07.00 uur een licht ontbijt gebruiken. D.w.z. een droog beschuitje met thee, water of appelsap (geen melkproducten en geen koffie).
 • Als u een grote roker bent dient u dit aan de arts te melden.
 • Een klein slokje water om medicijnen in te nemen of tanden te poetsen is toegestaan.
 • Houdt u zich voor, tijdens en na de operatie zo veel mogelijk aan de aanwijzingen van het aanwezige deskundige team die voor u het verblijf in onze kliniek zo aangenaam mogelijk maken. Aarzel niet om vragen te stellen. Geef eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld koorts, verkoudheid of wondjes) op de dag voor de ingreep aan ons door.

Voor de operatie:

 • Het is van belang dat u de plastisch chirurg op de hoogte stelt van eventuele vroeger doorgemaakte ziekten en/of de medicatie die u op het moment gebruikt.
 • Het gebruik van antistollingstabletten of medicijnen die invloed hebben op de bloedingstijd (bijvoorbeeld Aspirine, Acetylsalicylzuur, Acetosal, Voltaren, Diclofenac, Brufen, Nurofen, Naproxen, Naprosine) dient u minstens 1 week voor de operatie te stoppen.

De operatie:
De borst wordt verkleind door een hoeveelheid klierweefsel en huid te verwijderen uit de onderste helft van de borst. De tepel, die meestal veel te groot is, wordt eveneens verkleind en naar boven gedraaid naar zijn definitieve plaats (gesteelde tepelverplaatsing). Bij zeer zware borsten wordt de tepel volledig verwijderd en aan het eind van de operatie op de nieuwe plaats weer ingeplant (vrije tepeltransplantatie). De resterende gedeelten van de borst worden daarna naar elkaar toegebracht en gehecht, zodat een nieuwe borst ontstaat die in verticale en horizontale richting verkleind is. De huid wordt met onderhuidse hechtingen gesloten om een zo mooi mogelijk litteken te bekomen. Om het resterende bloed en wondvocht weg te zuigen wordt een zuigslangetje aangebracht (drain). Het verband bestaat uit een goed passende beha die u direct na de operatie aankrijgt, een zogenaamde “verband beha”.

Na de operatie:
Na de operatie blijft u nog 1 of 2 nachten in de Reinaert Kliniek. De dag na de operatie mag u rondlopen. De eerste 2 weken na de operatie dient u streng te rusten en de volgende instructies op te volgen:

 • Niet tillen of bukken.
 • Bovenarmen niet omhoog reiken.
 • Slapen op de rug met 2 kussens.
 • Niet op de zij of buik slapen.
 • Beha dag en nacht aanhouden.
 • Niet rennen, fietsen of andere sporten beoefenen.
 • Wandelen en geringe bewegingen met de armen zijn toegestaan.

Na 2 weken mag u een eigen beha dragen. Bij aanschaf hiervan kunt u op het volgende letten:

 • De beha moet goed steun geven, vooral aan de zijkanten.
 • De beha mag geen beugels bevatten.
 • Een sportbeha voldoet meestal aan de gestelde eisen.
 • Uw omtrekmaat blijft in principe hetzelfde, alleen de cupmaat verandert. Bij twijfel kunt u ook een extra beha kopen met een omtrekmaat die groter of kleiner is. Maakt u dan wel duidelijke afspraken over een mogelijkheid deze te ruilen na uw operatie.
 • Uw nieuwe cupmaat wordt door u en uw plastisch chirurg vastgesteld.

Tevens mag u na 2 weken geleidelijk beginnen met kleine werkzaamheden en mag u weer autorijden, op voorwaarde dat alle wonden genezen zijn. Na 4 weken mag u weer zonder beha slapen, ook op de zij of op de buik. Na 6 weken mag u weer rennen, fietsen en alle sportactiviteiten en werkzaamheden hervatten, altijd met een stevige beha.

Resultaten:
Over het algemeen zult u vrij snel de gunstige effecten van de borstverkleining ondervinden, zoals minder last van de nek, schouders en rug en een fraaier uiterlijk en vorm van de borsten.

Daarnaast zijn enkele punten van belang om te weten:

 • Nu de nieuwe borsten een fraaiere vorm hebben en ook steviger zijn, is het belangrijk deze nieuwe situatie zo lang mogelijk te handhaven. Hierbij is het belangrijk om bij alle sportactiviteiten waarbij u veel beweegt een stevige beha te dragen. Indien u dit niet doet, kunnen de borsten weer geleidelijk zakken.
 • Gezien de verplaatsing van de tepel, zal het geven van borstvoeding vrijwel zeker niet meer mogelijk zijn.
 • Het gevoel in de tepel kan in het begin verminderd zijn. Geleidelijk aan zal zich dit weer herstellen. Indien uw tepels erg laag stonden, kan een blijvend verminderd gevoel ontstaan. Bij vrije transplantatie zijn de tepels in het begin gevoelloos en later ontstaat een zeer geringe gevoeligheid.
 • Het uiteindelijke aspect van de littekens verschilt erg van persoon tot persoon. Om een zo mooi mogelijk litteken te bekomen zal de plastisch chirurg onderhuids hechten. Desondanks kunnen bij sommige patiënten dikke, hobbelige littekens ontstaan. In elk geval zijn de littekens in het begin roze en verbleken deze geleidelijk gedurende het eerste jaar. Het is belangrijk te weten dat de littekens nooit volledig onzichtbaar worden. Zonodig kunnen storend littekens later gecorrigeerd worden.
 • U krijgt voor de wondgenezing een recept voor littekenpleisters.
 • De plastisch chirurg zal altijd proberen beide borsten precies gelijk van vorm en grootte te maken. Kleine verschillen kunnen echter altijd ontstaan. Een gering verschil tussen de rechter- en de linkerborst komt bijna bij iedereen voor.

Mogelijke complicaties:
Ondanks het feit dat de plastisch chirurg zijn uiterste best doet om complicaties te vermijden, kunnen deze zich na elke operatie voordoen, zoals infectie, bloeduitstorting en slechte wondgenezing. Door deze complicaties kan het eindresultaat in negatieve zin beïnvloed worden.

Daarnaast zijn er een aantal specifieke complicaties die kunnen optreden na een borstverkleining:

 • Indien de bloedvoorziening van de tepel vertraagd of bemoeilijkt is, kan een gedeelte van de tepel afsterven. Na verwijderen van de dode huid zal de plastisch chirurg zonodig nieuwe huid aanbrengen.
 • Indien de borst grotendeels uit vetweefsel bestaat (bij te zware, dikke vrouwen) is er een grote kans op vetnecrose (gedeeltelijk afsterven van vetcellen). Hierbij kan de wond op sommige plaatsen opengaan en kan vloeibaar vet naar buiten komen. De kans op infectie is in deze gevallen groot. De duur van de klinische opname kan hierdoor verlengd worden of soms zal heropname noodzakelijk zijn. Na drainage van het vet en de infectie zullen de wonden weer snel genezen.
 • Tenslotte kan het voorkomen dat een patiënt van nature zeer slap borstweefsel heeft. Hierdoor kan, zelfs vrij snel na de operatie, ook de nieuwe borst weer doorzakken en slapper worden. Alhoewel bij heroperatie verbetering zal optreden, kan de plastisch chirurg dienaangaande nooit volledige garanties geven.

Begeleiding:
Het is mogelijk dat 1 begeleider meegaat op de dag van de operatie. Deze begeleidende persoon mag direct na de operatie op de afdeling bij u aanwezig zijn.

Overige informatie:

 • Trek makkelijke kleding aan. U krijgt van ons een OK-hemd aan voor de operatie.
 • Het is mogelijk kleding op te bergen in een kast.
 • Op de dag van de operatie mag u geen nagellak of make-up gebruiken. Het is raadzaam om sieraden thuis te laten en piercings
  indien mogelijk te verwijderen.
 • Als er bijzonderheden zijn op de dag van de operatie (bijvoorbeeld koorts), geef dit dan vooraf door aan de arts.
 • Na de operatie kunt u niet zelf terugrijden naar huis! Laat u door iemand ophalen.
BACK