Behandelingen orthopedie

Kijkoperatie van de knie (Arthroscopische kniechirurgie)
Tennisarm (Epicondylitis lateralis)
Voetcorrectie (Bunion)
Zenuwbeklemming in de pols (Carpaaltunnelsyndroom)
De knieprothese
De heupprothese

Beschrijving en/of folders van onderstaande orthopedische behandelingen, die ook in de Reinaet kliniek worden uitgevoerd, volgens z.s.m.:

-kijkoperatie schouder
-neerplastiek schouder
rotator cuff repair schouder
-voorste kruisband reconstructie knie
-ganglion pols
-trigger finger
-de quervain


Over orthopedie

Orthopedie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen van het menselijk bewegingsapparaat. De orthopedie is sterk in ontwikkeling. Nieuwe inzichten en technieken stellen de orthopedisch chirurg steeds beter in staat om klachten van het bewegingsapparaat met succes te behandelen.

Orthopedie in de Reinaert Kliniek
De Reinaert Kliniek biedt de mogelijkheden om de wachttijd voor de orthopedische ingrepen te verkorten.
Er worden ook operaties gedaan aan de bovenste extremiteit (bv. het carpaal tunnelsyndroom, de tennisarm, de trigger finger en kleine gezwellen) en aan de onderste extremiteit (bv. correctie van de hallux valgus, pijnlijke overbelasting van de voorvoeten, hamertenen en overige kleine ingrepen)

Orthopedisch kniecentrum
De meest voorkomende klacht van het steun- en bewegingsapparaat is in en rondom het kniegewricht gelokaliseerd. In de Reinaert Kliniek is sinds 1992 een orthopedisch kniecentrum gevestigd. In dit centrum kan men terecht voor alle knieklachten. Indien nodig kan de orthopeed in de kliniek een operatie in dagbehandeling uitvoeren.

De knie
De menselijke knie is een gecompliceerd en kwetsbaar gewricht. Knieblessures komen veel voor bij m.n. sporters en bij mensen die tijdens hun werk het kniegewricht zwaar belasten. Er kan sprake zijn van

  • gescheurde meniscus – voetbalknie
  • kraakbeenbeschadiging
  • kruisbandletsel
  • pijn aan de knieschijf – kraken knie
  • slijtage van het gewricht (artrose)

Gescheurde meniscus of kruisbandletsel komt vooral voor bij jongere patiënten en bij de oudere patiënten is vooral slijtage/artrose van het gewricht de meest voorkomende aandoening.

Arthroscopische chirurgie
Knieklachten kunnen tegenwoordig verholpen worden door de arthroscopische operatie (kijkoperatie). De knie wordt door een kleine incisie niet alleen onderzocht maar ook direct behandeld. De gescheurde meniscus kan verwijderd worden, abnormaal kraakbeen kan glad gemaakt worden en losse stukjes kraakbeen kunnen tevens verwijderd worden. In geval van grote defecten van het kraakbeen kunnen deze door speciale technieken tijdens de arthroscopische operatie behandeld worden. Alle knieoperaties vinden plaats onder een gebruikelijke verdovingstechniek, die de afgelopen jaren in de kliniek werd ontwikkeld, en ook onder plaatselijke verdoving. Deze techniek wordt als zeer vriendelijk ervaren en zorgt ervoor dat de patiënt op een plezierige manier, pijnvrij en lopend naar huis kan.

Klinische grote operaties
Een enkele keer wijst onderzoek in het kniecentrum uit dat een grote gewrichtsvervangende operatie noodzakelijk is. Deze operaties kunnen ook in de Reinaert Kliniek verricht worden. De Reinaert Kliniek beschikt over moderne operatiekamers en een verpleegafdeling waar de patiënten gedurende 5 dagen opgenomen kunnen worden.

Second opinion en expertises
De patiënt kan in het Orthopedisch Kniecentrum niet alleen terecht voor behandeling maar ook voor een second opinion en onafhankelijke expertise. In geval van langdurige klachten en twijfels over de behandeling kan een onafhankelijk advies aan de patiënt gegeven worden.

De vragen kunnen door de orthopeed worden beantwoord: Wat is artrose? Wat zijn de oorzaken? Hoe kan artrose behandeld worden? Hoe lang kan ik niet werken en wanneer kan ik weer sporten?

Conservatieve behandeling
In veel gevallen kunnen de knieklachten behandeld worden door een gerichte oefentherapie onder leiding van de fysiotherapeut of door intra-articulaire injecties. Indien nodig kan een instrumentenmaker voor een kniebandage of een brace ingeschakeld worden.

Goede communicatie
Er wordt veel waarde gehecht aan een goede communicatie tussen arts en patiënt. Er wordt niet alleen gekeken naar de knie zelf. Ook andere aspecten worden betrokken bij het onderzoek en behandeling zoals: de mate van activiteit, de leefstijl van de patiënt en de omstandigheden waardoor de klacht(en) zijn ontstaan. Die individuele aanpak bevordert een snel herstel.

Wachttijden
Voor het spreekuur van de orthopedisch chirurg in de Reinaert Kliniek geldt vrijwel geen wachttijd. Doorgaans kunt u binnen een week bij ons terecht voor een consult of kleine ingreep/dagverpleging en binnen 3 weken voor een operatie.

BACK