Stembandoperatie (Microlaryngoscopie)

De stembanden bevinden zich in het strottenhoofd halverwege de hals. Het zijn delicate structuurtjes van  2,5 cm bij de man en 2,0 cm bij de vrouw. Tijdens ademen staan ze van elkaar af en tijdens spreken of zingen komen ze tegen elkaar aan en brengen de lucht in trilling zodat geluid ontstaat.

Heesheid ontstaat door neurologische oorzaken of door verandering van de vorm van de stembanden. Dat laatste doet zich voor als er sprake is van knobbels, poliepen, of goed- en kwaadaardige zwellingen. In veel gevallen kan logopedische behandeling uitkomst brengen. Ook kan het nodig zijn om een stembandoperatie te doen hetzij om de afwijking weg te nemen, hetzij om weefsel voor onderzoek te verkrijgen.

De operatie wordt uigevoerd met behulp van een operatiemicroscoop onder narcose in dagverpleging en duurt ongeveer 15 minuten. Er wordt een buis in de keel geschoven zodanig dat er één lijn ontstaat tussen de stembanden en de handen van de operateur. Daarbij ligt de patiënt met het hoofd helemaal achterover.

Het is een veilige operatie. Directe complicaties doen zich nauwelijks voor. De eerste dagen kan er enige spierpijn optreden als gevolg van de spierverslapping die de anesthesist verzorgt.

Na de operatie mag de patiënt twee dagen niet spreken en moet alles opschrijven. De twee weken daarna geldt relatieve stemrust d.w.z. niet langdurig spreken en niet schreeuwen, zingen of fluisteren.

BACK