Onderzoek naar allergie (Allergietesten)

Deze test verschaft uw KNO-arts informatie over het wel of niet bestaan van een allergie voor bepaalde stoffen. Hierbij valt te denken aan huisstofmijten, stuifmeel van bomen, grassen, granen, onkruiden en schimmels. Ook kat en hond en andere huisdieren worden getest. Deze allergenen kunnen invloed hebben op het neus- en keelslijmvlies en kunnen de oorzaak zijn van uw klachten. De test duurt ongeveer 15 minuten en wordt uitgevoerd op de huid van de binnenzijde van uw onderarm. De testvloeistoffen worden gemarkeerd en druppelsgewijze aangebracht. Er volgt een oppervlakkig krasje door elke druppel om de testvloeistof onder de huid te laten reageren. Dit kan even prikken maar de meeste mensen vinden dit niet echt pijnlijk. De testvloeistoffen moeten gedurende tien minuten reageren. Daarna worden de reacties door de KNO-arts afgelezen.

De test kan worden uitgebreid met een rhinomanometrie. Hierbij wordt informatie verkregen over de hoeveelheid lucht die door de neus passeert bij het in- en uitademen door de neus bij gesloten mond. Ook laat een dergelijke meting zien of er een verschil bestaat tussen de hoeveelheid lucht die door het linker- en rechterneusgat passeert (en hoe groot dit verschil is). Deze test kan ook de basis vormen voor een test waarbij aan één neusgat gemeten wordt of bepaalde stoffen een reactie van het neusslijmvlies veroorzaakt en in welke mate (neusprovocatietest).

De test duurt ongeveer 5 minuten. Bij het onderzoek wordt een neusgat, vooraan, met een speciaal dopje afgesloten. Bij in- en uitademen wordt aan het andere neusgat gemeten hoeveel lucht passeert. Vervolgens wordt de meting herhaald maar nu aan het andere neusgat. Het onderzoek is niet pijnlijk.

BACK