Keelamandelen bij volwassenen (Tonsillectomie)

Keelamandelen spelen een rol bij de afweer. Zij zijn een onderdeel van een hele “ring” van zogenaamd lymphoid weefsel waar verder de neusamandel, de tongamandelen en het verspreid voorkomend lymphoide weefsel in het slijmvlies van de neus- en keelholte deel van uitmaakt.

Om die reden is het begrijpelijk dat het verwijderen van de keelamandelen geen nadelen zal opleveren, behalve dan de hinder die de operatie met zich brengt.

Als de amandelen drie maal per jaar ontstoken zijn, hetgeen zich uit door pijn, koorts en algemeen ziek zijn gedurende een week, dan is verwijdering aanbevolen.

Bij de operatie, die onder volledige narcose, in dagverpleging, plaatsvindt en ongeveer 15 minuten duurt, worden de amandelen volledig “uitgepeld” en kunnen dus niet meer terugkomen. Na de operatie is de keel gedurende ongeveer twee dagen flink pijnlijk, vooral bij slikken. Om de pijn te bestrijden zijn we niet zuinig met pijnstillers. Veel koud drinken en waterijsjes verzachten ook de pijn en bespoedigen de genezing. Het herstel duurt ongeveer een week.

In één op de vijftig gevallen doet zich een nabloeding voor. Deze wordt meestal in de eerste uren opgemerkt. Het is zeer zeldzaam dat er thuisgekomen zich nog een nabloeding voordoet. Als er een nabloeding is dan is er altijd tijd genoeg om de kliniek of een ziekenhuis te bereiken en dan moet er opnieuw geopereerd worden.

BACK