Behandelingen KNO


Over KNO

AudiocabineBinnen de keel-, neus- en oorheelkunde hebben zich de afgelopen jaren veel nieuwe en goede ontwikkelingen voorgedaan. De KNO-artsen zorgen ervoor dat zij op de hoogte blijfven. In de KNO-praktijk van de Reinaert Kliniek zult u kennismaken met de meest actuele kennis en inzichten op dit gebied.

Keel: Het meest bekend is natuurlijk het verwijderen van de keelamandelen. Hoewel deze ingreep niet meer zoveel gedaan wordt als vroeger, bepaalt deze nog steeds voor een groot deel het beeld van de KNO-arts.
Een minder bekende ingreep is de uvulopalatofaryngoplastiek ofwel anti-snurk-operatie, ter behandeling van hevig snurken en het zogeheten apnoesyndroom.

Neus: Neusverstoppingen en reukverlies kunnen vaak worden verholpen door het verwijderen van de neusamandel of neuspoliep, correctie van het neustussenschot of de neusschelpen. Een betere doorgankelijkheid door de neus geeft ook vaak verlichting van hoofdpijn.
De laatste jaren zijn het onderzoek naar en de behandeling van allergische aandoeningen aan de neus duidelijk verbeterd. Ook het aantal mogelijkheden op het gebied van de chirurgie van de neusbijholten is toegenomen. Dit laatste komt door een nieuwe manier om röntgenfoto’s te maken, namelijk de CT-scan. Ook beter instrumentarium, zoals koud licht en optieken om kijkoperaties te doen, hebben aan de verbetering bijgedragen.

Oor: De KNO-artsen behandelen alle voorkomende aandoeningen aan het oor. Ook behandelt hij duizeligheid. Bij kinderen komt vaak “otitis serosa” voor, dat is ophoping van vocht achter de trommelvliezen. De aandoening kan verholpen worden door buisjes in de trommelvliezen te plaatsen. Tegenwoordig kunnen kinderen met buisjes in de oren gewoon zwemmen, als ze dat willen. Naast de buisjes zijn er ook de zogeheten T-buisjes. Deze worden geplaatst als de gewone buisjes niet lang genoeg blijven zitten. Gehoorverlies bij ouderen kan steeds beter worden opgevangen met behulp van de nieuwe typen hoortoestellen. Deze worden steeds kleiner en beter. De KNO-artsen verwachten veel van verdere ontwikkelingen op het gebied van hoortoestellen.

BACK