Huidtumoren (lipoom, naevus, atheroomcyste)

Huidtumoren kunnen, meestal, goedaardig dan wel, gelukkig zeldzaam, kwaadaardig zijn. Ze kunnen zowel oppervlakkig als dieper liggen. Sommige oppervlakkige huidgezwellen kunnen na verloop van tijd uitbreiden en kwaadaardig worden (zgn. melanoom). Ze zijn gelukkig eerder zeldzaam. Praktisch gezien is het veiliger huidtumoren die groter worden, beginnen te jeuken, van kleur veranderen of een onregelmatig oppervlak beginnen te vertonen veiligheidshalve operatief te laten verwijderen.

Anderzijds zijn de veel meer voorkomende wratachtige huidletsels niet gevaarlijk maar kunnen door druk pijnlijk worden. Hier is onder lokale verdoving verwijderen aan te raden, zowel om esthetische als praktische redenen.

Hiervan te onderscheiden zijn de onderhuidse gezwelletjes afkomstig van vetweefsel (lipoom), talgklier (atheroom) en zenuw- en bindweefsel (neurofibroom). Ze groeien traag maar kunnen zeer hinderlijk worden door druk. Ze worden het beste verwijderd vooraleer ze groot worden. Dit kan dan namelijk heel vlot en pijnloos onder plaatselijke verdoving.

BACK